Makuualustat

Vaellan kahden alustan kanssa. Olkoon sitten prinsessakompleksi tai ei, tykkään nukkumisesta ja haluan sen olevan mahdollisimman mukavaa. Solumuovin ja ilmatäytteisen kombo on ollut hyvä kaikissa olosuhteissa, eikä telttapaikan valinnalla ole silloin niin järisyttävää merkitystä.

IMG_8881

Alla pidän Thermarestin Z-lite alustaa, joka taittuu haitarin lailla. Minulla on näitä alustoja olemassa kaksi, joista toisen olen pätkäissyt kahteen osaan. Ilmatäytteisen lisänä kuskaan mukana toisinaan pelkän torson mittaista Z-liteä, toisinaan vähän pidempää. Haitarimallin etuina on se, että se pakkautuu vähän pienempään tilaan ja se on heti suora, kun sen levittää teltan pohjalle. Käytän alustaa myös istuinalustana ja tauoilla, jos haluan vaikka kellotella hetken ruuan jälkeen. Solumuovi on minulla monesti absidissa kynnysmattona ja nappaan sen telttaan vasta nukkumaan mennessä.

20160817_221014_resized

Ilmatäytteisenä käytän Thermarestin Neoair all seasonia. Neljän vuodenajan alusta siksi, koska reissaan kaikkina vuodenaikoina. Alustan R-arvo on 4,9 eli se eristää maasta hohkavan kylmyyden tehokkaasti. Alusta on ollut kovalla käytöllä monta vuotta ja on osoittautunut kestäväksi. Ilmakennojen välissä oleva avaruuslakana rapisi alussa, mutta on tasoittunut käytön myötä. Alusta painaa 540 grammaa.

20160627_215929

Täytän ilmatäytteisen alustan täyttöpussilla, ettei alustan sisään kulkeudu kosteutta hengitysilman mukana. Täytän alustan melkein täyteen, makaan sitten sen päälle ja tyhjennän sitä sopivammaksi. Ihan täytenä alusta tuntuu ainakin minusta kovalta.

10 Comments on “Makuualustat

  1. Toi on tärkeä huomio, että tyhjentää ihan vähän sitä ilmatäytteistä, teen samoin, silloin se tuntuu oikein luksusmukavalta. Ja kahdella alustalla mennään, niin kuin joku joskus opetti! 🙂 Onhan siinä se turvallisuusnäkökohtakin, jos ilmatäytteinen hajoaa.

    Liked by 1 henkilö

    • Kyllä! Voishan sen toki paikata jos menee rikki, mut silti. Eikä ruokaperäisiä varten viitti alkaa ilmatäytteisen kanssa sähläämään 😃

      Tykkää

  2. Mitä täyttöpussia oot käyttänyt Neoairin kaverina? Tutkin joskus Expedin pussukkaa, mut olisko siinä ollut ventttilin kooissa jotain eroa ja olis pitänyt vähän askarrella.

    Tykkää

  3. nämä varustejutut (makuupussi, teltta jne.) on olleet todella hyviä ja avaavia. Ei liian hifistelyteknisiä vaan faktaa ja omakohtaisen kokemuksen kautta perusteltua asiaa lyhyesti ja ytimekkäästi. Kiitos siis näistä – saa paljon apua ja vinkkiä kun pohtii ja pähkii varustevalintojen kanssa.

    Liked by 1 henkilö

  4. Nythän tullut uusi Neoair Xthermax sv, jonka R-arvo on 5,7 painoa 570g. Largena 740g

    Oletko tykännyt alustasta, riittävän läämmin?
    Itse pähkäillyt kauan minkä ostaisi ja nyt tuo allseason Wide -versio myöskin kiiinnostaa, leveyttä 63, mutta tavallinen pituus.

    Tykkää

    • Olen tykännyt alustasta, on ollut lämmin ja sopivan kokoinen. Kestänyt kovaa käyttöä jo monta vuotta. Kevyempään vaihdan jos tulee tarve joskus uusia.

      Tykkää

  5. Mitä arvelet olevan eristävyyden tokmannin kaira arctic hiatiarin mallisella alustalla. Eli miten keväästä asti sen eristävyys riittäisi (kaksinkerroin, lisäpuolikas mukaan?) ja missä päin suomea. Ei hangella nukkumista vaan ihan niin että maa on sula lumesta. Tuo on siittä hyvä että mahtuu mun rinkkaan silleensä eikä paina paljoa. Rullamuovit on melko tilaa vieviä ja ei mahdu rinkkaan sisään ja jos mahtuukin niin sinne ei oikein saa pakattua järkevästi. Ajattelin tällasta comboa lähinnä selän premium tuntuman takia : Kaira arctic mahdollisesti kaksinkerroin, retki makuualusta(6-8mm), 2 vaahtomuovisukaletta (noin >2<cm riippuen mitä suikaleita ottaa mukaan. Retkeilyalue tukokuussa joko kainuu tai etelä-suomi. Ilmatäytteistä en koskaan tule hankkimaan. Eiks tuo sol keltainen makuualusta ole osittain vaahtomuovia joten ei siinäkään solumuovi ole ilmeisesti kovin paksu? Eikös sen lämpöarvo ole kaksi? Pärjäätkö sillä miten jos et laita ilmapatjaa päälle (unohdetaan mukavuus)? Itse kyllä pärjännyt syksyllä hyvin kairan rullalla olevilla esim. elokuussa ja syyskuussa mutta silloin onkin pahin kylmä jo kesän varrella maasta kaikonnut(kai).

    Tykkää

Jätä kommentti