Ahkion aisojen teko-ohje (Paris pulkka)

Tuttavallisesti sanotussa Parispulkassa on monia hyviä puolia: keveys, pinottavuus, helppo huoltaminen ja hinta. Itse olen hiihtänyt kyseisen ahkion kanssa viime talvena noin viisi viikkoa, enkä vaihtaisi enää lasikuituahkioon. Makuja on kuitenkin monia, enkä väitä, että kaikki ovat kanssani samaa mieltä.

Olen iloinen, että olen päässyt kokeilemaan monenlaisia ahkioita! Ensimmäisen ahkioni tein pitkästä pilkkipulkasta, johon ompelin kangasosat ja tein kaiken alusta loppuun asti itse. Vetovaljaina toimi armeijan ylijäämäkaupasta ostettu tetsari, joka myös hoiti hommansa moitteettomasti. Ihan harmittaa, etten ole säästänyt noita varusteita, vaan laitoin kiertoon. Seuraava kokeilu on toivottavasti pian: ystävä tekee meille juuri ahkiota hiilikuidusta. Odotan jännityksellä!

Ahkio metsässä

Ristikkäisaisat ovat paras valinta metsämaastoon; kääntyminen ja mutkitteleminen on helppoa.

Tässä on raporttia siitä, miten voi tehdä itse suht helposti parispulkkaan ristikkäisaisat kaupasta löytyvistä materiaaleista. Lasikuidun sijaan on nyt käytetty alumiiniputkea, joka on edullista verrattuna lasikuituun, mutta kestää kuitenkin hyvin. Tätä kokonaisuutta on testattu ja hyväksi havaittu!

Kaikki tarvittava on ostettu Jämsän Tarvike-Keskuksesta (tämä ei ole mainos), joten uskoisin osien löytyvän mistä tahansa rautakaupasta. Hintaa tulee reilut 30€.

 • alumiiniputket 2kpl 18€
 • huonekalupyörät 2,50€
 • pulttisaranat 2,90€
 • aluslevyt 2,50€
 • haka 2kpl 5€
 • kumirengas 1,25€
 • pultit, mutterit yms. noin 2€
 • supervahva epoksi 9,50€ (riittää kaksiin aisoihin)
aisojen_tarvikkeet

Osat aisojen rakenteluun.

aisan_sahaus

Huonekalurenkaasta sahataan niitti poikki, että saadaan rengas pois.

aisan_kiinnitys

Kannattaa ruuvata koko hässäkkä johonkin puuhun homman helpottamiseksi.

aisojen_kiinnittimet

Irtomyynnistä löytyi täydelliset osat.

teippailua

Osa teipataan ahkioon sopivaan kulmaan reikien poraamista varten.

tukilevy

Reunan alapuolelle lisätään tukilevy.

sivukuva

Sama kohta päältä.

aisan_haka

Siipimutterit helpottaa aisojen irrottamista ja kiinnittämistä. Aisojen kiinnitysalustan alapuolella (ahkion alapuolella) on nylock-mutterit (eivät aukea). Aisojen toiseen päähän liimataan kuvanmukaiset osat.

liimaus

Epoksia laitetaan reilusti.

vasarointi

Kun osat on liimoineen työnnetty aisaputkien sisään, naputeltiin vasaralla aisojen päitä vähän littuun.

siipimutteri

Siipimutteri tulee ahkion sisäpuolelle, ettei tartu mihinkään.

aisahaka

Vetovaljaiden päässä aisan kiinnitys näyttää tältä. Kaikkine hintalappuineen…

aisojen_rengaskumi

Kumirengas aisojen keskellä vähentää kolinaa ja pitää aisat ojennuksessa.

ahkionaisat

Ja sitten metsään!

Kuvassa ahkiossa on laavukangas, johon kamat on kääräisty. Sekin toimii vallan hyvin! Hommasin kuitenkin Rabin ahkiopusseja, jotka on suoraan mitoitettu tälle ahkiomallille.

 

6 Comments on “Ahkion aisojen teko-ohje (Paris pulkka)

 1. Kiva nähdä edelleen uusilla materiaaleilla tehtyjä vanhoja oikeita oivalluksia. – Päällimmäisenä asiana on heti mielessä, että kannattaa keskittyä paljon lantiokiinnityksen ja ahkion väliseen mahdollisimman pieneen joustamattomaan välykseen, siis klappiin. Havaintojeni mukaan se pieni nykäys joka hiihtoaskelluksella väsyttää ja vie päivästä samoilla voimilla saavutettavia kilometrejä melko paljon. Mahdollisimman jämäkällä ja välyksettömällä kiinnityksellä tulee ahkion liikkuva massa myös hiihtäjän hyödyksi joka askelluksella eikä alamäissä pyri ollenkaan karkailemaan rinnalle odottamatta kiihtyneen vauhtinsa voimalla. – Ristiaisaisuudella ja aisojen helpolla irrotettavuudella olen ehdoton kannattaja. Tosin nykyisessä omatekoisessa kopiopulkassani on yksiaisainen ratkaisu vanhan Leko-ahkion mukaisesti, mutta jäykällä putkella. Käytännössä lähes sama seuraavuus kuin ristiaisoillakin, mutta ei ole rikkoutunut kuten monet omat tupla-aisaiset. – Oma kehittely- ja retkeilyaikani olivat vilkkaimmillaan1975 – 1998, mutta vempeleet ovat kaikki vaelluskunnossa edelleen.

  Tykkää

 2. Kiitos ohjeista ja huipusta blogista! Aina ei jouda kommentoimaan, mutta innolla luen kyllä kaikkia tarinoitasi. Mietin tuossa, että mistäs sitten huomasitte nuo valjaat, mihin aisat kiinnitetään? Kovasti on nyt ahkiot muodissa, käytettynäkään ei enää edullisesti saa mitään. Pitänee itse tällainen alkaa värkätä 🙂
  Kaisa

  Tykkää

  • Raivaussahan valjaat talvella ahkiokäytössä. Kestänyt moitteettomasti n 10 viikkoa ahkionvetoa.

   Tykkää

 3. Kerrotko noiden alumiiniputkien mitat? Kuinka pitkät? Halkaisija? Seinämäpaksuus?
  Kiitos!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: