Fjällräven Keb Eco-Shell kuoriasu

”Joustava, tekninen takki vaativiin seikkailuihin vaihtelevissa sääolosuhteissa ympäri vuoden. Materiaalina on joustava Eco-Shell, joka on erittäin toiminnallinen ja rasittaa mahdollisimman vähän ympäristöä. Materiaali kestää kulutusta ja seuraa luonnollisesti kehon liikkeitä sekä päästää ulos liikkuessasi muodostuvan kosteuden.” (Fjällrävenin sivuilta.)

Olen nyt käyttänyt kuoriasua reilun 3 kuukautta joka päivä. Ulkoilutan koirat päivittäin pitämällä niitä vetovyössä, joten takki joutuu vyötärön seudulta aika kovalle rasitukselle. Olen myös vetänyt ahkiota. Olen käyttänyt asua kipakoilla pakkasilla ja plussakelin vesisateilla. Kuoripuku on joutunut kokemaan koko kauden kelikirjon. Minulla vaatteet joutuvat kovaan käyttöön. Kuori on pitänyt tuulen ja veden täysin ulkopuolella. En säästele ulkoiluvarusteitani vain jotain ”parempia” reissuja varten, vaan käytän niitä koko ajan. Ja kun olen nyt jo kuukausia tätä asua käyttänyt, osaan kertoa miten se toimii käytössä.

IMG_9772

Pidän puvusta todella paljon. Erityisesti housut ovat mielestäni suunniteltu niin viimeisen päälle hyvin, että aion hommata uudet samanlaiset, jos nykyiset kuluvat joskus puhki. Housut joustavat joka suuntaan, mutta eivät kuitenkaan liikaa. Sivuilla on koko matkalla vetoketjut, joita saa avattua tuuletusta tarvittaessa. Olen käynyt rankoilla hiihtoretkilläkin tämä puku päällä ja todennut homman toimivaksi. Vetoketjuissa on niin isot narulenkit, että avaaminen ja sulkeminen onnistuu vaikka rukkaset kädessä.

IMG_9842

Housuissa on muutakin hyvää. Lahkeiden sisäreunoilla on todella järeää kangasta suojaamassa herkästi kuluvia alueita. Lahkeen edessä on metalliväkänen, jolla lahkeen saa napakasti kiinni vaikka monojen nauhoitukseen. Säärystimet voi jättää kotiin. Vyötäröllä on kaksi nepparia, joten housut istuvat hyvin. Vyö on niin simppeli, että sen saa auki ja kiinni hanskat kädessä. Ihan hyvä ominaisuus kun on reissun päällä!

Housuissa on myös ripustuslenkki. Säilytän kotona housuja eteisen naulakossa takin kanssa samassa paikassa, joten lenkki on loistava. Ei tarvitse viikkailla housuja ulkoilun jälkeen mihinkään hyllylle, vaan ne voi jättää tuulettumaan ja lähtövalmiiksi seuraavaa käyttökertaa varten.

IMG_9861

Asua valitessani otin takin yhtä kokoa ”liian isona”. Minulla mahtuu untuvainen taukotakki kuoren alle. Takissa on iso huppu, tosi iso. On ajateltu, että sen alle mahtuu jopa kypärä. Itselleni riittäisi pienempikin, mutta onneksi sitä saa kurottua kasaan säädöillä. Hupun etuosa on jäykkä, joten hupusta muodostuu lippa.

12573107_10153836518337103_3934396548374340656_n

Itse harsin hupun sisäreunaan kirpputorilta löytämäni turkiksen talven ajaksi. Turkis on parempi/hyödyllisempi sisäreunalla, koska sinnehän sitä viimaa ei haluta, hupun sisään. Turkisreunus tekee kasvojen ympärille ihanan oman lämpöreunuksen ja yli 30 asteen pakkasessakaan ei poskia alkanut kipristelemään. Keväällä puran turkiksen pois. Harsin sen niin, ettei kuoreen tullut reikiä.

Takin hihat ovat erilaiset kuin missään aiemmassa takissani. Ne ovat aika kapeat ja hihansuussa olevalla tarralla ne saadaan aivan käsivarren myötäisiksi. Tämä ominaisuus on kuin tehty minulle, rukkasten ystävälle. Rukkaset on todella helppo sujauttaa hihojen päälle.

Sivutaskuja kaipaan välillä. Etenkin, kun näpräilen talvikelissä leirissä jotain paljain sormin ja haluaisin äkkiä lämpöä. Tämä oli toki oma valinta, että taukotakki on kuoren alla. Sivutaskujen puute on taas hyvä asia, kun selässä on rinkka tai ahkion vetovaljaat. Silloin ei ole turhia saumoja painamassa. Rintataskut ovat niin isot, että niihin mahtuu kyllä kaikki tarvittava ja vähän enemmänkin. Hikisissä hommissa rintataskussa oleva puhelin saa pintaansa vähän kosteutta, joten kannattaa harkita suojapussin käyttöä.

IMG_9866

IMG_9869

Kulumaa olen huomannut ainoastaan koirien vetovyön hankaamassa kohdassa. Siinäkin kuluma on niin pientä, että joutuu katsomaan todella tarkkaan sen huomatakseen. Kokonaisuutena olen ollut asuun erittäin tyytyväinen ja mieltynyt. Jos jotain muutoksia pystyisin takkiin saamaan, niin ehkä juuri huppu voisi olla pienempi ja kaulus enemmän kaulan myötäinen. Helposti kaulasta palelevana olen kyllä tottunut käyttämään kauluria, joten tuokaan ei ole osoittautunut ongelmaksi.

Olen saanut asun Fjällrävenilta marraskuussa 2015.

Lisäystä joulukuun lopussa 2016:

Asu on nyt ollut yli vuoden käytössä ja takki on edelleen suosikkini. Kulumaa ei näy, vaikka käyttö on ollut kovaa. Sivutaskujen puute leirissä kylmillä keleillä on ratkennut niin, että avaan kyljissä olevat tuuletusaukot ja työnnän kädet alla olevan taukotakin taskuihin.

Kylmällä kelillä hiihtämisen olen hoitanut niin, että pidän untuvahametta housujen päällä. Housujen sivuvetoketjut ovat tuuletusta varten auki melkein koko hameen mitalta. Olen tosi herkkä palelemaan reisistä ja takamuksesta, joten tämä ratkaisu on ollut kovilla pakkasilla tarpeen.

20160405_160650-1

Huppuun ei jäänyt mitään jälkiä, kun purin karvan pois keväällä.

Olen pessyt ja kyllästänyt takin ainoastaan kerran koko aikana. Usein kuoritakkeja tulee pestyä liian usein ja juuri se kuluttaa kalvoa eniten. Tuulettaminen riittää. Ja jos tulee joku tahra, kannattaa pestä vain se pois, eikä koko takkia.

12 Comments on “Fjällräven Keb Eco-Shell kuoriasu

  1. Hieno juttu kun olet arvioinut tuotetta oikean käytön jälkeen. Muutenkin hienoja kirjoituksia blogissasi. Nyt kun aikaa on taas hieman kulunut lisää niin oletko edelleen tyytyväinen? Etenkin materiaalin kestävyys askarruttaa. Puku tuntuu niin mielyttävältä päällä että voiko se kestää rinkan kanssa, tai raapivatko oksat jälkiä?

    Tykkää

    • Juuri olin kaatosateessa melomassa takki päällä, eikä tullut yhtään vesi läpi. Olen asuun edelleen todella tyytyväinen. Yhden reiän olen hihaan saanut aikaan, mutta se tuli nuotiosta lentäneestä kipinästä.
      Takkia olen käyttänyt enemmän kuin housuja, koska kesäkeleissä housut on aika järeät. Kankaat ei ole kuluneet. Hihojen tarrakiristykset pysyvät edelleen tiukasti kiinni.
      En ole vielä pessyt takkia muuten, kun ahkiovyön likaamasta kohdasta lantiolla. Ajattelin ennen uutta talvikautta pestä ja kyllästää.

      Tykkää

  2. Hei Minna!

    Olen suunnitellut uuden retkeilyasun ostoa, ja olen ehkä päätymässä tuohon Fjällrävenin takkiin (ja housuihin). Tarkoitus olisi käyttää sitä ympäri vuoden retkeillessä, ulkoillessa ja reippaillakin kävelylenkeillä. Millaisia kokemuksia sinulla on takin käytöstä keväällä / syksyllä / viileällä kesäkelillä (esim. kun oikein sataa kaatamalla)? Tuleeko kuuma?

    Kiitos vastauksesta jo etukäteen! 🙂

    Terveisin Leena

    Tykkää

    • Olen käyttänyt ympäri vuoden ja ollut tyytyväinen. Housut on ehkä turhan kuumat lämpimiin keleihin, mutta esimerkiksi Haltilla syyskuussa minulla oli nuo housut huonolla kelillä retkeilyhousujen päällä. Silloin tuuli ja satoi suoraan vaakatasossa.

      Tykkää

  3. Hei,
    Olen etsiskelemässä uutta ”gore-tex” -takkia. Myyjä suositteli tätä, mutta hinta, yli 500e, tuntui niin kalliilta, etten heti raaskinut ostaa. Kokemuksesi kuulostaa kuitenkin rohkaisevalta. Edellisestä kommentista on taas vierähtänyt runsas vuosi. Onko takki kärsinyt käytössä, onko edelleen vedenkestävä? Itseäni mietityttää myös se, että taki tuntui kovin ohuelta, onkohan se riittävän lämmin talvikeleille, jos alle ei halua pukea untuvaa?

    Tykkää

  4. Kiitos tästä arviosta, olen pähkinyt tämän setin hankintaa tulevia retkiä ja kuorivaatteiden puutettani ajatellen, olen miettinyt, onko todella hintansa väärti. Vaakakupissa toisaalta veden pitäminen ulkopuolella, toisaalta hengittävyys, toisaalta keveys. Tokihan tätä maailmalla hehkutetaan, mutta aina jotenkin luottaa enemmän ”tuttuun” ja arvostamaansa henkilöön. 😉

    Tykkää

  5. Hei, kiitos tähänastisesta raportoinnista. Onko sinulla kokemusta Fjällrävenin hengittävämmistä puuvilla-polyester-anorakeista, että voisit vertailla hengittävyyttä. Takki himottaa kyllä, mutta hengittääkö yhtä hyvin?

    Tykkää

    • Minulla on anorakki, jota käytän ”arkitakkina” ja retkillä. Yhdellä hiihtovaelluksellakin se on ollut. En ole vahannut. Tykkään kovasti isoista taskuista, hupusta ja sivuilta avautuvia vetoketjuja (tuuletus). Anorakki on Numbers sarjan paksumpi versio.

      Tykkää

  6. Fjällräven eco shell takki… EI KANNATA OSTAA!!! Aluksi itsekkin katselin pitkään ja ostin koska olin aenteella ”parasta mitä rahalla saa” kevyt hengittävä, vedenpitävä js mukava. 8kk käytön jälkeen hupun ”kannake/sisäosa” oli murtuneena 2 kohtaa, palautin partioaittaan ja sain uuden todettiin että ollut valmistusvirhe. Uusi takki kesti n. 10-11 kk, palautin takin kuitenkin vasta reilu 12kk jälkeen sillä oli huonoa keliä jota varten sen takin olin ostanut. Vastattiin että voi korvata 65% myyntihinnasta tai voit pitää takin.
    Eli huppu joka ei kestä sitä että koko takki laitetaan reppuun, vaikka myytiin vuoristo-olojakin kestävänä takkina. Piti kestää yhtä pitkään kuin käyttäjänsäkin ja monia vuosia ja siksi ekologinen ratkaisu. Tämän takin kautta meni luotto Fjällräveniin täysin brändinä, tihenevään vauhtiin kuullut huonompaa palautetta varusteista kuinka ei kestä enää samalla tavalla kuin aimmin. Hukkaan taisi mennä rahat….

    Tykkää

    • Valitettavasti täytyy sanoa, että parin vuoden käytön jälkeen minulla on laadusta ja kestävyydestä sama kokemus kuin Henkalla. Muuten asu on ollut hyvä ja hengittävä ja ajanut asiansa minun käytössäni, mutta laatu ei todellakaan ole kestävää. Olen käyttänyt asua lähinnä ulkoilussa (siis tosiaan kahden vuoden ajan muutamia kertoja viikossa syksystä kevääseen, en niinkään kesäkaudella). Se on ollut käytössä ehkä vain kerran tai kaksi raskaan rinkan alla hankauksessa, kun viime aikoina on tullut vaellettua vähemmän. Silti asu on jo nyt samassa kunnossa kuin Haglöfsin vastaava asu n. 10 vuoden aktiivikäytön (aktiivista ulkoilua sekä lukuisia reppu- ja rinkkareissuja) jälkeen: sekä takin että housujen saumat ovat ratkeilleet useasta kohdasta, ja molempien sisäpuoli repeillyt ja paikoin hiutunut melkein puhki. En ole jaksanut mennä valittamaan asiasta Partioaittaan, mutta Fjällräveniä en enää osta. 😦

      Tykkää

      • Juurikin näin. ensin on laadukasta ja kallista, sitten merkki popularisoituu, ei niin laadukasta ja kalllista. Samalla kaavalla on kaatunut myös monia isompia merkkejä sinne ”halpa laariin”.

        Nyt katsellut telttoja, fjellu ei tule kysymykseenkään varsinkin kun tuotetta ei edes korvata rikkoontumisen jäljiltä tahi palauteta rahoja… myyjäkin sanoi jos ei kolikoista kiinnni osta hilleberg, kestää tuplaten mitä suurin osa muista.

        Tykkää

Jätä kommentti