Garmin InReach Explorer+

Yhteistyö, tilaajana Garmin.

Seikkailen paljon alueilla, joissa ei ole kenttää. Liikun yksin ja vien sinne myös asiakkaita. Siksi innostuin todella paljon, kun kuulin Garminin satelliittiviestinnällä varustetusta gps-laitteesta.

Garminin käsi gps on ollut minulla jo pari kolme vuotta käytössä, joten aivan vierasta en ollut ottamassa haltuun. Tässä uudessa on kuitenkin erilaisia toimintoja ja käyttö vaatii satelliittisopimuksen. Sopimusvaihtoehtoja oli useita, täysin perustoiminnoilla käyttö maksaa parikymppiä kuussa ja extremekäyttäjän sopimus rajattomilla viestimäärillä satasen enemmän.

Garmin inreach explorer+ (3)

Vaikka kosketusnäyttöistä aina halutaan, tätä voi käyttää vaikka rukkaset kädessä haastavissa olosuhteissa.

Valitsin itse freedom-sopimuksen, eli voin halutessani koska tahansa lakkauttaa sen tai vaihtaa sopimusta reissujen mukaan, juuri niin kattavaksi kuin tarvitsen. Tälle tulevalle neljän viikon yksin tehtävälle hiihtoreissulle otin sopimuksen, jolla voin lähettää 40 tekstiviestiä ja sijainti päivittyy 10 minuutin välein. Tämä maksaa 45 euroa ja sopimuksen solmimisesta perittiin 30 euroa.

Olen todella huono kaikkien teknisten laitteiden kanssa. Aateekoo ei ole vahvin alani, joten pelkäsin ennakkoon tämän laitteen asentamista ja käyttöönottoa. Laite oli kuitenkin helppo asentaa. Koko ajan tuli netin kautta selkeitä ohjeita, selkeällä suomenkielellä ja laitteen sykronoiminen puhelimen kanssa sujui vaivattomasti.

Garmin inreach explorer+ (2)

Synkronointi puhelimen kanssa sujui helposti.

Kun satelliittisopimus oli solmittu Garminin sivujen ohjeilla, oli aika valita haluamansa kartat laitteeseen. Puhelimen kanssa synkronoitua gepsiä pystyy käyttämään täysin puhelimen kautta, mikä helpottaa paljon erityisesti viestien kirjoittamisessa.

Garmin inreach explorer+ (6)

Laitteeseen voi kirjoittaa ennen reissua valmiiksi viestejä rajattoman määrän. Ja kun yhteystiedotkin on valmiiksi tallennettuna, voi parilla napinpainalluksella lähettää kotiin kukkienkastelumuistutuksia tai vain selkeän ”Kaikki ok” viestin. Viestiin tulee aina automaattisesti sijainti. Eli viestin vastaanottaja näkee missä hiihtäjä milloinkin hiihtelee. Tämä on erittäin hyvä ominaisuus!

Jos iskee todellinen hätä, on laitteen sivussa SOS-nappi. Vaikka se näyttääkin siltä, että sitä tulee vahingossa painettua, ei niin pääse käymään. Sos-napin päällä on suoja, joka täytyy kääntää ensin sivuun. Hätäpainiketta painettua hätäkeskus saa sijainnin ja pelastajat saapuvat paikalle. Tämä tuo aika paljon mielenrauhaa etenkin yksin reissaavalle. Enää ei tarvitse miettiä, minkä tunturin huipulle on lyhin matka apua soittamaan. Jos vaikka jalka menee kävelykunnottomaan tilaan, on avun hälyttäminen nyt helpompaa.

Garmin inreach explorer+ (4)

SOS-nappia ei voi painaa vahingossa.

Garminin InReachilla voi siis lähettää ja vastaanottaa tekstiviestejä ja sähköposteja missä tahansa maailman kolkassa. Se käyttää Iridium satelliittiverkostoja, jotka toimivat kaikkialla ilman katvealueita.

Raportoin vielä reissuni jälkeen kuinka InReach toimi käytännössä. Blogin facebook sivulle pyrin lähettämään sijaintini aina kun muistan, muistakaa seurata!

Yhteistyö, laite saatu Garminilta.

3 Comments on “Garmin InReach Explorer+

 1. Olen itse ymmärtänyt, että tuon laitteen SOS-painikkeen hätäkutsu menee kansainväliseen hätäkeskukseen (GEOS IERCC) eikä käyttömaan puhelimeenkin vastaaviin hätäkeskuksiin (ja sitä kautta viranomaiselle suoritettavaksi). Kansainvälisestä keskuksesta ollaan yhteydessä ennalta määrättyihin yhteyshenkilöihin, joiden tehtävänä on hälyttää paikallinen apu (esimerkksi soittamalla siihen 112:een). Yhteyshenkilö saa paikkatiedon ja jos laiteen käyttäjä on kykenevä kirjoittamaan viestiä niin lisäksi ne tiedot mitä esim. GEOS on hätäviesteinä saanut (noilla kaksi suuntaisilla laitteilla voi GEOSin kanssa ”keskustella” viesteillä ja tarkentaa hädän laatua).

  Mikäli olen ihan hakoitella tämän ymmärrykseni kanssa olisi mukava saada tarkennusta SOS-painikkeen käyttöön ja pelastusprosessiin.

  Tykkää

  • ”SOS-toiminnon etuna kaksisuuntainen viestintä

   Toisin kuin useimmilla muilla suosituilla satelliittiviestintälaitteilla, inReachin kaksisuuntaisella viestintätekniikalla voit lähettää ja vastaanottaa viestejä perheeltäsi, ystäviltäsi sekä etsintä- ja pelastuspalvelusta. Pysyt siis aina ajan tasalla. Saat tietoa jopa etsintä- ja pelastusoperaation tilasta:

   Lähetä hätäkutsu SOS-painikkeella.GEOS vastaa nopeasti omalla kielelläsi.Kerro tilanteestasi, jotta hätävastauspalvelu tietää, miten parhaiten auttaa sinua.Hätävastauspalvelu kertoo, miten nopeasti apua saapuu paikalle, ja ehdottaa, millaisiin mahdollisesti hengen pelastaviin toimiin voit ryhtyä apua odottaessasi.Voit olla yhteydessä perheeseesi ja ystäviisi, kertoa heille tilanteestasi ja ilmoittaa, miten pelastusryhmään saa yhteyden.Apua saapuu paikalle”

   Noin kerrotaan laitteen sivuilla.

   Tykkää

 2. asia mitä minun pittee kyllä selvittää että riittääkö että kerran lähettää SOS viestin ja sitten helikopperi tms. tulee hätiin. tarkoitan jos ei ole kykyä kommunikoida… jos vain pystyy sen SOS napin painaa pohjaan.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: