Ruoka vaelluksilla ja retkillä

Yhteistyö, jutun tilaajana Eskimo.

Vaelluksilla ruoka on yksi tärkeimmistä asioista. Koska luonto on retkilläni pääosassa, pyrin toimimaan aina mahdollisimman roskattomasti. Niin arjessa, kuin vaelluksilla ja retkilläkin.

Olin käyttänyt Tuplis pusseja jo kauan, kun Eskimosta otettiin yhteyttä ja ehdotettiin yhteistyötä. Sain kuulla firman arvoista ja toimintatavoista, vastuullisuudesta ja siitä, kuinka johtoporrasta myöten tämän firman porukka viihtyy vapaa-aikanaan luonnossa, tuntureilla ja kalavesillä. Tuntui hienolta! Harvoin sitä muovipusseja ostaessaan tulee ajatelleeksi juuri mitään syvällisempää. Ainakaan sitä, että niiden valmistajilla on mitään ajatusta luonnon hyvinvoinnin suhteen. Kuinka väärässä olinkaan!

husky nuotiolla

Talviretket ovat rankkoja! Hyviä eväitä ja riittävää lepoa suosii niin koirat kuin ihmisetkin.

Eskimo, eli Fredman Group on onnistunut alentamaan hiilidioksidipäästöjään viimeisten seitsemän vuoden aikana yli 30 prosenttia ja kierrättää yli 95% tuotannosta syntyvästä jätteestä. Vau! Sivuilla kerrotaan myös seuraavaa: ”Lähes 90 % materiaalihankinnoistamme on uusiutuvia raaka-aineita. Kotimaisten uusiutuvien raaka-aineiden osuus hankinnoistamme on yli 45 %. Fredman on Avainlippu-yritys ja monille tuotteillemme on myönnetty Avainlippu-tunnus. Lisäksi esimerkkinä leivinpaperimme ovat Joutsenmerkittyjä ja keittiöiden puhdistamisessa käytetyt kuituliinat on valmistettu suomalaisesta puukuidusta. Meille on tärkeää, että ympäristöystävällisyys näkyy toimintamme kaikilla osa-alueilla. Siksi emme halua rasittaa luontoa turhaan myöskään sähkönhankinnan osalta. Ostamme ainoastaan uusiutuvaa energiaa, joka on todennettu eurooppalaisen Guarantee of Origin -järjestelmän mukaisesti.”

Omakohtaiset Eskimokokemukset vaeltamisen saralla liittyvät pitkälti vain muutamiin tuotteisiin, mutta niitä tuleekin käytettyä paljon. Ruokien säilytyksessä ja kuskaamisessa olen siirtynyt täysin Tuplis-pusseihin. Pesen niitä uudelleen moneen kertaan ja olen huomannut, että ne ovat ihan superkestäviä! Biohajoavia kuituliinoja kuskaan mukana kattiloiden välissä; ne suojaavat hyvin kattiloita ja niillä on hyvä kuivata astiat tiskin jälkeen. Leikkaan liinoista myös pienempiä ”rättejä”, joilla pyyhin silmälaseja, käsiä, kameraa, millon mitäkin. Isoihin Tupliksiin pakkaan sandaalit, keittimen, elektroniikkaa ja varavaatteitakin. Olen myös kuivannut kosteat pohjalliset isossa Tupliksessa, jossa on pikariisiä.

Eskimo tuplis

Vaellusruoka kulkee hyvin vahvoissa tupliksissa. Liotusta varten sujautan varmistukseksi toisen pussin vielä ruokapussin päälle.

vaellukselle pakkaaminen

Pikkutrangia mahtuu isoon tuplikseen.

Pienemmillä retkillä yksi suosikkini on suodatinpussi! Siihen saa helposti eväsleivät, on mukavampi pitää kiinni. Esimerkiksi kolmioleivät on kuin tehty suodatinpusseja varten.

retkiruoka

Keitto maistuu kesken lumikenkäretken.

Olen jo kerran aiemminkin (vuosi sitten) ollut Eskimon tapahtumassa laittamassa retkiruokaa. Tulevana viikonloppuna teemme taas ruokaretken Nuuksioon. Eskimon oma klubi, Eskimo-klubi, tarjoaa 20:lle nopeiten ilmoittautuneelle retken, jonka aikana herkutellaan nuotiolla kolmen ruokalajin retkimenu. Kokkaillessa kerron samalla omista retkiruokakäytännöistäni, ekologisesta retkieväiden pakkaamisesta ja luonnon mahdollisimman vähäisestä kuormittamisesta. Eskimo järjestää klubilaisilleen useita tapahtumia läpi vuoden, aina eri teemalla. Tämän tapahtuman teemana on kestävä kehitys ja ekologisuus. Klubiin liittyminen ja kaikki sen tapahtumat ovat maksuttomia! Jos olet intohimoinen leipuri, säilöjä, kalastaja, metsästäjä, kotikokkaaja tai retkeilijä, suosittelen ehdottomasti liittymään!talvimaisema

Koska luonto on minulle niin tärkeä, haluan, että se säilyy hyvinvoivana vielä minunkin jälkeeni. Siksi haluan käyttää tuotteita, joiden arvot kohtaavat omani.

Eskimo-klubiin pääset liittymään tästä!

Vinkkejä Eskimo-tuotteiden käyttöön retkeilijän vinkkelistä:

 • Kuituliina astiapyyhkeenä ja kattiloiden suojana
 • Iso tuplis kuivapussina, karttalaukkuna, kosteiden pohjallisten kuivaamiseen
 • Tuplikset kaikkeen ruuan kuljettamiseen, kestää useita pesuja ja käyttökertoja
 • Suodatinpussit eväsleipien suojana
 • Foliovuoka kuivuriin, kun pienet ruuat ei pysy ritilässä, voi käyttää loputtomia kertoja, pyöreä vuoka on hyvä kattilan kansi/roiskesuoja
 • Leivinpaperista retkikeittimeen sopiviksi leikatut palat; helppo paistaa vaikka pitsaa retkillä, ei tartu kattilaan
 • Pahvinen leikkuualusta kalareissuille, kulkee kätevästi rinkan juomarakkotaskussa
 • Kuituliina imee hyvin rasvan kuivatusta lihasta, ei jää paperinöyhtää

Yhteistyö: Eskimo Finland

One Comment on “Ruoka vaelluksilla ja retkillä

 1. Hei Minna kyllä luonto on minullekkin tärkeä paikka vaikka en tee pitkiä vaellusretkiä. Kyllä ruoka on myös tärkeää ja sen pitää maistua hyvältä. Hienoa kun kirjoitat tietoa esim tästä tuplis-pussista ym.saadaan tietoa mitä sitten kannattaa ottaa mukaan kun reissuun lähtee ? Itse en ole ahkera kokki mut joka päivä jotain kokkaan. Tsemppiä sinulle Minna 👍

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: