Retkeilytaitoja

Tänä keväänä vietin kaikki viikonloput opettamalla perus retkeilytaitoja oppia kaipaaville. Omat taitoni olen hionut vuosien saatossa maastossa liikkumalla ja tekemällä paljon erilaisia reissuja erilaisissa kohteissa. Kilometrejä ja ulkona nukuttuja öitä on kertynyt ihan hirmuinen määrä. Pelkkä eräopaskoulun käyminen 7 vuotta sitten ei ole taitojeni kulmakivi, se oli ponnahduslauta oppia lisää. Taidot ovat tulleet tekemällä ja etsimällä itselleni sopivat tavat, kokeilemalla ja erehtymällä.

Naisten_Retkeilykurssi_Nuuksio_13-140517-224

Naisten_Retkeilykurssi_Nuuksio_13-140517-254

Kursseilla olen kertonut omia tapojani tehdä asioita. En sano, että ne ovat ne ainoat oikeat, mutta monta retkeilyä ja vaeltamista helpottavaa niksiä olen oppinut ja kehitellyt itse reissuillani. Kokemus on opettanut ja jaan kokemuksieni tuomaa tietoa kursseilla muille.

Naisten_Retkeilykurssi_Nuuksio_13-140517-132

Kursseillani vietetään vuorokausi maastossa. Kaikki asiat tehdään itse. Kokeillaan erilaisia retkikeittimiä, syödään erilaisia ruokia, majoitutaan monenlaisiin telttoihin. Ennen kurssia on monella ollut tarve esimerkiksi teltalle, mutta ei tietoa millaiselle. Kurssin jälkeen asiat hahmottuvat omien tulevien tarpeiden mukaisiksi.

Naisten_Retkeilykurssi_Nuuksio_13-140517-449

Erilaisia varusteita olen kokeillut vuosien saatossa valtavat määrät. Olen löytänyt itselleni mieleisimmät, joihin olen voinut luottaa jokaisessa tilanteessa. Joskus kurssin jälkeen minut on pyydetty retkeilyliikkeeseen mukaan neuvomaan varustehankinnoissa. Vaikka moni on sitä mieltä, että varusteiden merkitystä suurennellaan, olen itse eri mieltä. Surkeilla retkeilykamppeilla saattaa harrastus jäädä pelkäksi kokeiluksi. Oma ajatukseni on, että jos voin jollain varusteilla tehdä reissuistani mukavamman, helpomman tai turvallisemman, sen myös teen. Mitä paremmin nukun, sitä paremmin jaksan seuraavan päivän kantaa rinkkaa. En nuku hyvin kovalla alustalla, makuupussissa palellen teltassa, joka ei kestä hurjissakin keleissä.

Naisten_Retkeilykurssi_Nuuksio_13-140517-218

Kurssilla opetellaan nuotiohommat, puhutaan turvallisuudesta, suunnistamisesta ja kaikesta, mikä retkeilyyn liittyy. Kerron roskattomuudesta, luonnon huomioonottamisesta ja eksymisestä. Iltaisin nuotiolla on porukka saanut kysellä ihan mitä tahansa ja luulen niiden hetkien olevan kaikkein antoisimpia.

Naisten_Retkeilykurssi_Nuuksio_13-140517-267Naisten_Retkeilykurssi_Nuuksio_13-140517-282Tänä vuonna järjestin kaikille avoimia kursseja, retkeilykursseja perheille ja yhteistyössä Partioaitan 365-klubin kanssa naisten retkeilykursseja. Paikkoina oli Nuuksio, Isojärvi ja Leivonmäki. Osallistujia oli paljon, mikä kertoo harrastuksen suosiosta.

Naisten_Retkeilykurssi_Nuuksio_13-140517-132

Naisten_Retkeilykurssi_Nuuksio_13-140517-462

Seuraava kevät tuo tullessaan varmasti lisää kursseja ja niitä järjestääkin nyt moni. Kun itse aloitin kursseja järjestämään, ei tarjontaa juurikaan ollut. On mahtavaa, että niin moni haluaa oppia ja on lähdössä luontoon!

Kuvat 365-klubin naisten retkeilykurssilta otti Heikki Sulander.

One Comment on “Retkeilytaitoja

  1. Päivitysilmoitus: Miltä maistuisi opastettu minivaellus heinäkuussa? – Rinkkaputki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: