Aina ei tarvitse lähteä Lappiin päästäkseen kunnon vaellukselle: Hirvaan kierros Salamajärven kansallispuistossa

Hirvaan kierros on 58 kilometrin mittainen rengasreitti pohjoisen Keski-Suomen ja eteläisen Pohjanmaan alueella. Reitti kulkee pääosin Salamajärven kansallispuistossa. Se on pidempi kuin esimerkiksi Hetta-Pallas reitti (55 km) ja reitin alku- ja päätepisteen ollessa sama, ei tarvitse vaivata päätään auton siirroilla tai kyydeillä.

Vaellus on kätevintä aloittaa Koirasalmelta, jossa sijaitsee luontotupa.

Olen kulkenut Hirvaan kierroksen viisi kertaa. Vaikka reitti suositellaan kuljettavaksi myötäpäivään, olen itse huomannut sen olevan parempi vastapäivään käveltynä. Silloin kaikki ”herkut” jäävät loppuosalle, kuten autiotuvat ja autio sauna.

Reitti alkaa siis Koirasalmelta. Ensimmäiselle yöpaikalle Pyydyskoskelle on vain 4 kilometrin matka, mikä on ihan mukavan helppo aloitus ajomatkan jälkeen. Matkaan ehtii, vaikka ei lähtisikään ihan aamuvarhaisella.

Pyydyskoskella on puolikota tulipaikkoineen, puuliiteri ja huussi. Vieressä virtaa joki, josta saa hyvin otettua vettä. Vesi on aika tummaa ja humuspitoista, joten se kannattaa suodattaa tai keittää ennen juomista.

Pyydyskoskella on uusi tukeva silta.

Pyydyskoskelta matka jatkuu Lehtosenjärvelle. Päivän pituudeksi tulee vähän reilu 16 kilometriä. Polku kulkee osittain vanhoissa kilpikaarnaisissa männiköissä ja osin soilla pitkoksilla. Kansallispuiston alueelta poistutaan puolivälissä tätä päiväetappia.

Hyvä lounaspaikka on Nielujärvellä, missä on laavu, tulipaikka ja huussi. Laavulle mennään ylittämällä Nielujoki näyttävää, mutta aika heikkokuntoista siltaa pitkin. Osa laudoista on lahonnut ja sillalla kannattaakin kävellä keskellä ja pitää katse jaloissa.

Nielujärveltä matkan jatkuttua on reilun kilometrin päässä katettu lähde, josta vesipullot kannattaa tankata. Pari kilometriä ennen Lehtosenjärveä on Sääksjärven laavu tulipaikkoineen. Puuliiterissä ei ole huussia, vaikka sitä miten kiertäisi ympäri. Kaunis paikka ja hyvä laavu, hyviä telttapaikkoja löytyy polun varresta ja laavun takaa metsästä, jos haluaakin jäädä siihen yöpymään. Kovan luoteesta tai pohjoisesta käyvän tuulen aikaan on Sääksjärvi suojaisampi paikka yöpyä kuin Lehtosenjärvi.

Lehtosenjärvellä on puolikota, tulipaikka, puuliiteri ja huussi. Veden saa järvestä.

Joet mutkittelevat useasti reitin varrella ihan polun vieressä.

Seuraava päiväetappi kulkee reilun kymmenen kilometrin verran Valvattiin. Matkalla voi poiketa Vähä-Valvatin tulipaikalle pöydän ääreen lounaalle. Iso-Valvatin lintutorni on myös käymisen arvoinen, sieltä avautuu upeat näkymät isolle suoalueelle. Kiikareista olisi tällä reitillä paljon iloa!

Valvatissa on autiotuvan lisäksi puuliiteri, huussi, sauna ja kaivo. Pihalla on nuotiopaikka. Tupa on suosikkini kaikista autiotuvista, joissa olen käynyt. Se on vanha metsänvartijan torppa. Vanhat lyhyenlängät sängyt on paikoillaan, katossa roikkuu himmeli. Torpassa on tupa, kamari ja keittiö. Sänkypaikkoja on kahdeksalle. Pihalla on paljon tilaa teltoille ja rehevöityneellä nurmialueella kasvaa paljon nokkosia napsittavaksi retkiruuan sekaan.

Valvatin kodikas autiotupa on suosikkini.

Seuraava etappi kulkee useiden pitkospuupätkien värityämänä Sysilammelle. Matkaa tulee 15,5 kilometriä. Lounaspaikaksi sopii hyvin Salamajärven kansallispuiston nimeä kantavan Salamajärven kupeessa oleva Pitkälahden autiotupa. Tupa on pieni ja soma kuin karamelli. Pitkälahden tupa on mäen päällä. Katettu lähde on rannassa, siellä kannattaa taas tankata juomapullot täyteen raikasta vettä.

Hirvaan kierroksella on paljon pitkospuita.

Sysilammella on autio- ja varaustupa, varaussauna, avoin kesäaitta, tulipaikka, liiteri, huussi ja vanha hevostalli. Tasaisia telttapaikkoja löytyy pihapiiristä paljon.

Sysilammen läheisillä soilla kasvaa vähän harvinaisempaa punakämmekkää.

Sysilammelta matka jatkuu Koirasalmelle. Pituutta viimeiselle etapille tulee 10,5 kilometriä. Matkalla on mielenkiintoista nähtävää, kuten Kauluksen niittysauna ja Heikinjärvennevan lintutorni. Uusitusta tornista voi tarkkailla lintuja ja hyvällä tuurilla sieltä voi nähdä myös metsäpeuroja!

Tornissa on hyvä pitää kunnon hengähdystauko ja tarkkailla samalla suon elämää.

Lounaspaikkana on Heikinjärven laavu mainio. Se on aika lähellä Koirasalmea, mutta loppumatkan kivikot on mukavampi kävellä täydellä vatsalla kuin nälissään.

Kapeita polkuja ja vanhaa metsää.

Hirvaan kierros on hieno reitti, jossa on monenlaista metsää. On ikimetsiä kilpikaarnamäntyineen, koivikoita, sekametsiä, talousmetsää ja korpikuusikkoa. Suoluonnon ihailijoille reitillä riittää herkkupaloja jokaisella päiväetapilla. Salamajärven alueella asuu metsäpeuroja ja olen niitä kahdella reissulla nähnytkin. Olen myös nähnyt ahman reittiä kulkiessani. Alkukesällä soilla viihtyy erilaiset korennot ja perhoset.

Ainoa asia, joka reitiltä puuttuu, on korkeuserot. Ylä- ja alamäet ovat pieniä ja niitäkin on vähän. Olen vaeltanut reitin kaikkina vuodenaikoina, enkä osaa päättää mikä on ollut hienointa; hiihdellä pitkin soita, patikoida syksyn värjäämän suon poikki pitkospolkua, nähdä ensimmäiset kevätkasvit heräämässä uuteen kesään vai ihastella kesän vehreyttä ja monia kukkivia kasveja.

Ojakellukka ilta-auringossa.

Tässä on siis yksi tapa kulkea reitti. Hirvaan kierroksella on paljon tuli- ja leiripaikkoja, joten on helppo muokata itselleen mieleinen vaellus. Patikan päätyttyä voi luontotuvalta vuokrata vaikka tunniksi saunan, jos haluaa jatkaa kotiin puhtaana. Myös majoitusta lakanoissa on mahdollista saada niin sisätiloista, kuin juuri valmistuneista aittatiloista.

6 Comments on “Aina ei tarvitse lähteä Lappiin päästäkseen kunnon vaellukselle: Hirvaan kierros Salamajärven kansallispuistossa

 1. ”Eteläinen Pohjanmaa” hiukan särähtää. Lestijärvi ja Perho, joiden alueella Hirvaan kierros suurelta osin kiertää, ovat Keski-Pohjanmaata.

  Tykkää

 2. Hyvä kirjoitus! Valitsin Salamajärven vaelluskohteeksi viime syksynä juuri siksi, että se on eteläisin ”erämainen” paikka, jossa pystyy toteuttamaan viikon mittaisen patikkareissun ilman, että täytyy kiertää samoja polkuja yhä uudestaan. Vapaapäivät eivät riittääneet Lappiin asti reissaamiseen. Salamajärvi täytti odotukset ja tarjosi tosi hyvät puitteet vaellukselle.

  Tykkää

 3. Olipa mielenkiintoinen matkakertomus. Kiinnostus heräsi ja pitäisi kokeakin. Itse olen sieltä päin kotoisin naapurikunnassa. Juuri ajattelin kysellä milloin suosittelet mentävä. Itse teen aina alkukesästä, jolloin hyttyset eivät vaivaa tai syyskuussa.

  Tykkää

 4. Eksyin sattumalta sivustolle. Aivan ihana. Kaikenlainen retkeily kiinnostaa, vaikka en liiemmin pitkästi ole retkeillytkään. Vaelluksia vain. Kaikki vinkit ovat siis tervetulleita kasvattamaan kiinnostusta retkeilyyn. Vierailen taatusti uudelleenkin täällä. Tsemppiä kaikkeen, retkeilyn iloa ja janoa jatkossakin! Keep going!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: